Wat is er nieuw in iPadOS 16

Inhoudsopgave:

Wat is er nieuw in iPadOS 16
Wat is er nieuw in iPadOS 16
Anonim

Je kunt zelfs bestanden en vensters slepen en neerzetten tussen je iPad Pro en je externe beeldscherm, net zoals je zou doen met een externe monitor die is aangesloten op een Mac.

Stage Manager, net als macOS 13

Externe beeldschermondersteuning is mogelijk dankzij een nieuwe functie die zijn weg vindt naar zowel iPadOS 16 als macOS 13, Stage Manager genaamd. Met deze functie kunt u groepen apps en vensters maken die u snel kunt oproepen met behulp van pictogrammen aan de rand van het scherm.

iPadOS 16 Stage Manager

Op de iPad betekent dit dat je eindelijk overlappende vensters kunt hebben, net zoals een Mac. Hiermee kunt u een meer traditionele werkruimte creëren die vaak wordt geassocieerd met een desktopbesturingssysteem. Stage Manager vereenvoudigt het oproepen van verschillende groepen apps, en met de functie "Center-app" kun je één app in het midden van het scherm houden zonder naar de modus Volledig scherm te gaan en alles eromheen uit het oog te verliezen.

Een nieuwe weer-app voor iPad

Apple heeft zijn Weer-app voor iPad opnieuw ontworpen, met een ontwerp dat beter moet werken op een groter scherm. De app zal ook in een grotendeels ongewijzigde staat beschikbaar zijn op Mac en biedt functies zoals weerkaarten, voorspellingen per uur, informatie over de luchtkwaliteit en een reeks animaties om het weer een beetje interessanter te maken.

iPadOS 16 Weer-app

Er zijn ook meldingen voor ernstige weersomstandigheden die mogelijk bij u in de buurt zijn afgegeven.

Hernieuwde nadruk op "Desktop-Class"-apps

De iPad zal in iPadOS 16 een hernieuwde focus krijgen op "Desktop-Class"-apps, wat logisch is gezien de desktopachtige verbeteringen die Apple de afgelopen jaren aan het platform heeft aangebracht.

Dit betekent dat werkbalken kunnen worden aangepast, net zoals op macOS. Ontwerptaal zoals een gemakkelijk te vinden zoekveld dat in meerdere apps op dezelfde plaats wordt weergegeven, zal worden nageleefd. Knoppen op de werkbalk zijn opnieuw ontworpen om functies zoals vertalen of delen gemakkelijker te vinden en te navigeren, en nieuwe contextmenu's bieden gemakkelijker toegang tot algemene functies zoals opslaan of openen in apps zoals Pages.

iPadOS 16 Desktop-klasse apps en aanpasbare werkbalk

Apple introduceert ook een systeembrede "Zoeken en Vervangen"-functie voor iPadOS 16, die het bewerken van tekst in e-mails en documenten eenvoudiger dan voorheen zou moeten maken.Het bedrijf probeert ook de opties voor ongedaan maken en opnieuw uitvoeren consistenter te maken door ze te introduceren in apps zoals Bestanden en Foto's.

Deze voortdurende veranderingen, naast meer drastische maatregelen zoals het introduceren van goede muis- en touchpad-ondersteuning in de nieuwste modellen, herhalen Apple's toewijding om de iPad te ontwikkelen tot een productiever en werkvriendelijker platform.

Referentiemodus voor 12,9-inch iPad Pro

Hier is er een voor de professionals die de 12,9-inch iPad Pro gebruiken. Met iPadOS 16 kan het 12,9-inch model met het Liquid Retina XDR-display van Apple referentiekleurmodi weergeven voor het bewerken van foto's en video's. Deze werken zowel standalone op iPadOS als in Sidecar-modus wanneer je je iPad gebruikt als een extern beeldscherm dat is aangesloten op een Mac.

iPadOS 16 Referentiemodus

Er is ook een nieuwe schermschaalmodus waarmee je de resolutie van je scherm kunt wijzigen, zodat het meer op het scherm past (net als op een Mac - je kunt hier een patroon waarnemen).

iCloud gedeelde fotobibliotheek

De meeste andere iPadOS-functies zijn dezelfde als die op iOS 16 en macOS 13, die nu allemaal op dezelfde processorarchitectuur draaien en iCloud-functies diep integreren. Een daarvan is de iCloud Shared Photo Library, waar je naast je persoonlijke bibliotheek ook een gedeelde fotobibliotheek kunt starten met maximaal vijf gezinsleden.

iPadOS 16 iCloud gedeelde fotobibliotheek

Met deze functie kun je alles of slechts een paar van je foto's delen, met suggesties voor delen om je te helpen bij te dragen aan een groepsrecord. U krijgt dan geheugenmeldingen voor gebeurtenissen met zowel uw foto's als die van anderen, voor een interessanter perspectief.

Passkeys op iPad om wachtwoorden te vervangen

Passkeys gebruiken openbare en privésleutels in een poging om wachtwoorden te vervangen ten gunste van biometrische authenticatie.Dat betekent dat u in de toekomst geen wachtwoorden hoeft te onthouden, aangezien deze sleutels uw apparaat nooit verlaten en nooit hoeven te worden ingetypt. iPadOS 16, iOS 16 en macOS 13 bieden ondersteuning voor deze functie, die samen met Apple is ontwikkeld. Google en Microsoft.

WWDC 2022 Passkeys-segment

De functie gaat eerst de bèta in en wordt later in het jaar goed uitgerold. Meer informatie over hoe wachtwoordsleutels werken.

Berichtenverbeteringen

Als je iMessage gebruikt om met andere Apple-gebruikers op je iPad te praten, kun je berichten nu binnen 15 minuten na verzending bewerken en ongedaan maken, of verwijderde berichten binnen 30 dagen terughalen. Er is ook een handige nieuwe functie om berichten als ongelezen te markeren, ongeacht waar ze vandaan komen.

iPadOS 16-berichten

Je kunt nu ook eenvoudig uitnodigingen voor samenwerking delen met hele gesprekken voor gedeelde projecten zoals Apple Notes en Pages-documenten, met updates die in hetzelfde berichtenvenster worden geplaatst.SharePlay-uitnodigingen voor gesynchroniseerde activiteiten zoals games, films kijken of naar muziek luisteren verschijnen nu ook in Berichten.

Een betere Apple Mail-ervaring

Apple Mail krijgt functies zoals "Follow-up" (waarmee verzonden berichten bovenaan uw inbox worden geplaatst, zodat u eraan kunt denken terug te cirkelen), "Herinner mij" (waarmee gelezen berichten weer zichtbaar worden zodat u kunt antwoorden in een paar dagen), en slimmere zoekfuncties die correcties voorstellen in het geval van typefouten. Je kunt het verzenden van berichten ook tot 10 seconden ongedaan maken nadat je op verzenden hebt gedrukt, wat in feite een verheerlijkt vertragingsmechanisme is.

In plaats van een app of webmailservice van derden te gebruiken om berichten in te plannen die later moeten worden verzonden, kunt u met Mail nu uw berichten rechtstreeks vanuit het opstelvenster plannen. Mail zal je er nu ook aan herinneren als je vergeet een ontvanger of bijlage toe te voegen die je ontwijkt in de berichttekst.

Herontworpen Home-app

De Home-app is op alle platforms volledig opnieuw ontworpen, dus het is een stuk prettiger in gebruik.Dit begint met een betere onderliggende architectuur die volgens Apple de interactie met je aangesloten apparaten sneller en soepeler zal maken. Apparaten zijn nu onderverdeeld in categorieën (zoals lampen of tv's), je kunt alles tegelijk zien met een nieuwe Home-weergave en je kunt zelfs maximaal vier camera's vastzetten op het tabblad Start voor onmiddellijke weergave.

iPadOS 16 Home-app

Apple zal ook platformonafhankelijke apparaatondersteuning introduceren wanneer Matter later in het jaar arriveert. Het is ook de moeite waard om de eerdere toezeggingen van Apple over HomeKit Secure Video te onthouden die niet langer meetellen voor uw beschikbare iCloud+-opslag, als u overweegt beveiligingscamera's op te hangen.

Een krachtigere focusfunctie

Focus laat je meldingen dempen om werk gedaan te krijgen (of gewoon te slapen) in zijn huidige vorm, maar het krijgt verbeteringen in iPadOS 16 om het nog krachtiger te maken. Binnenkort kun je focusmodi plannen op basis van een tijd of plaats, en zelfs tabbladgroepen koppelen aan de door jou gekozen focus.

Wat is Focus op iPhone en iPad en hoe is het beter dan niet storen?

Focusfilters stellen apps zoals Mail of Agenda in staat om meer relevante informatie te tonen (of afleidingen te verbergen), met een Focus filter-API voor externe ontwikkelaars om de functie in hun eigen apps te integreren. Focus zal ook relevante startscherm-widgets en apps voorstellen op basis van de door jou gekozen Focus-modus, wat verder helpt om afleiding te verbergen om je te helpen werken.

Zoals het geval is op iPadOS 15 en andere platforms, moeten deze wijzigingen worden overgedragen tussen apparaten dankzij iCloud.

Safari-verbeteringen ook

Safari krijgt de gebruikelijke verbeteringen onder de motorkap, met betere ondersteuning voor technologieën die het web mogelijk maken. Tabgroep delen is nieuw, waardoor je tabbladen kunt delen met een groep mensen en je kunt nu ook tabbladen vastzetten binnen tabbladgroepen en ook groepsspecifieke startpagina's instellen.

iPadOS 16 Safari

Safari-extensies krijgen een boost en synchroniseren nu tussen apparaten via iCloud, waarbij ontwikkelaars toegang krijgen tot meer API's om krachtigere en interessantere extensies te maken. U kunt zich ook aanmelden voor webpushmeldingen als uw favoriete website geen geschikte iPad-app heeft.

Een ton meer verbeteringen

iPadOS 16 is meer dan op het eerste gezicht lijkt, en naast de gebruikelijke bug- en beveiligingsoplossingen, zal Apple meer functies toevoegen, zoals een opnieuw ontworpen Game Center-dashboard, de mogelijkheid om wifi-wachtwoorden op te roepen in instellingen, Live Text-ondersteuning in video's, een heleboel Siri-verbeteringen en betere bediening voor het beheren van kinderaccounts met Delen met gezin.

Apple heeft geen nieuwe iPad aangekondigd op WWDC 2022, maar de iPad Air is eerder in 2022 geüpdatet met de M1-chip. Weet je niet zeker welke Apple-tablet voor jou is? Bekijk onze beste iPad koopgids.

Populair onderwerp