Hoe Gitlab-problemen te gebruiken voor het volgen van softwareontwikkeling

Inhoudsopgave:

Hoe Gitlab-problemen te gebruiken voor het volgen van softwareontwikkeling
Hoe Gitlab-problemen te gebruiken voor het volgen van softwareontwikkeling
Anonim

Gitlab Issues is een gratis tool ingebouwd in Gitlab Cloud en Community Editions die het gemakkelijker maakt om de voortgang van softwareontwikkeling bij te houden. Het ondersteunt veel van dezelfde functies als concurrenten zoals Jira, terwijl het gemakkelijker te gebruiken is.

Aan de slag

Als je Jira, Trello of andere op Kanban gebaseerde organisatiesoftware hebt gebruikt, zul je Gitlab-problemen vrij bekend vinden. Het heeft echter veel functies die het onderscheiden van Jira.

Net als Jira kun je individuele problemen maken, ze aan mensen toewijzen en ze aan andere problemen koppelen (het koppelen van problemen is echter niet beschikbaar in de FOSS-versie van Gitlab). Het concept van "Epics" is hier, genaamd "Milestones". Problemen kunnen worden toegewezen aan een mijlpaal en worden gebruikt om de voortgang van belangrijke functies bij te houden. "Epics" zijn eigenlijk beschikbaar in Gitlab's Ultimate-editie, maar ze delen veel van dezelfde functies als Milestones, die voor iedereen gratis zijn.

De belangrijkste organisatorische tool die door Gitlab-issue wordt gebruikt, zijn Kanban-borden, die erg lijken op de implementatie van Jira en Trello. Je kunt meerdere borden maken en er snel tussen schakelen met behulp van de vervolgkeuzelijst op de hoofdpagina. Binnen dit bord kun je individuele kaarten maken.

Primaire organisatorische tool die wordt gebruikt door Gitlab-probleem: Kanban-borden
Primaire organisatorische tool die wordt gebruikt door Gitlab-probleem: Kanban-borden

De borden van Gitlab werken een beetje anders dan die van Jira. In Jira kan een probleem worden toegewezen aan een Epic, gekoppeld aan andere problemen, onderliggende problemen maken en in een specifieke lijst worden geplaatst.

In Gitlab Issues kunnen problemen meerdere "labels" tegelijk hebben. Elke lijst op het Kanban-bord is eigenlijk gewoon een verzameling van alle kaarten met dat label.

Labels hoeven natuurlijk geen lijst te hebben en kunnen gewoon fungeren als extra tags die u op problemen kunt toepassen. Voor een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uitziet, kun je het bord met persoonlijke problemen van Gitlab bekijken, dat behoorlijk vol is:

gitlab geeft bord uit
gitlab geeft bord uit

Hoewel het een puinhoop kan lijken, heeft dit zijn voordelen. Er kan vrij eenvoudig naar problemen worden gezocht, zodat leden zich kunnen concentreren op bepaalde ontwikkelingsgebieden met behulp van dezelfde lijsten en systemen die u voor het bestuur als geheel gebruikt. Zoeken op label, mijlpaal en gewicht wordt ondersteund.

Zoek op label, mijlpaal en gewicht
Zoek op label, mijlpaal en gewicht

Plus, als je echt niet tegen alle kleuren kunt, is er een optie om het uit te schakelen vanaf de hoofdbordpagina.

Als je een nieuwe lijst wilt toevoegen, moet je een label maken. Klik op 'Lijst toevoegen' en selecteer 'Projectlabel maken'.

gitlab-labels
gitlab-labels

Dit zal een dialoogvenster openen waarin je vrij bent om het label een naam te geven en het een kleurcode te geven.

Naamlabel, geef het kleurcode
Naamlabel, geef het kleurcode

Hiermee wordt een nieuwe lijst aan je bord toegevoegd. Als u alleen labels wilt toevoegen of de beschrijving van labels wilt bewerken, kunt u dit doen via het tabblad "Labels" in de zijbalk.

Als je besluit dat je toch een lijst voor het label wilt toevoegen, dan kan dat. Er wordt een nieuwe lijst gemaakt en alle bestaande problemen met dat label verschijnen ook in de nieuwe lijst.

gitlab dubbele problemen
gitlab dubbele problemen

Dit is van toepassing op elk nummer met meerdere labels. Als er lijsten zijn voor twee of meer labels waar het nummer bij hoort, wordt het nummer in beide lijsten "gedupliceerd". Zodra u het probleem naar 'Gereed' heeft verplaatst, verdwijnen alle dubbele exemplaren.

Als u op een probleem klikt, wordt u naar de pagina van dat probleem geleid. Hier kun je commentaar geven en het probleem bespreken, net zoals je zou doen op Github. U kunt hier ook een samenvoegverzoek maken.

Pagina met netwerkproblemen
Pagina met netwerkproblemen

In de zijbalk vind je instellingen voor het wijzigen van de metadata van het probleem, zoals de labels, mijlpalen, vervaldatums en toegewezen personen.

Problemen importeren uit Jira

Als je Jira al gebruikt en je wilt overstappen naar Gitlab Issues, dan kun je al je issues uit Jira exporteren en importeren in Gitlab.

Klik in het hoofdmenu van Jira op 'Problemen en filters' en zoek 'Alle problemen'. Hiermee wordt een lijst met elk probleem weergegeven, die u desgewenst verder kunt filteren. Klik op de knop "Exporteren" in de rechterbovenhoek en kies "Export Excel CSV (alle velden)"

Jira export CSV
Jira export CSV

Hiermee wordt een CSV-bestand gedownload met al uw problemen en de bijbehorende informatie.

Je kunt dit in Gitlab importeren onder het tabblad "Problemen", door op de knop "CSV importeren" in de menubalk rechtsboven te drukken.

Gitlab import CSV
Gitlab import CSV

Gitlab zal al je problemen importeren, wat even kan duren, afhankelijk van hoeveel je er hebt. Het zal je echter een e-mail sturen als het klaar is.

De overstap zal niet helemaal naadloos zijn, omdat je waarschijnlijk veel moet reorganiseren, maar je zult niet helemaal opnieuw beginnen.

Populair onderwerp