De Linux-systeeminformatietool inxi

Inhoudsopgave:

De Linux-systeeminformatietool inxi
De Linux-systeeminformatietool inxi
Anonim

inxi, de gratis en open source opdrachtregelgebaseerde systeeminformatietool, kan u een overvloed aan hardware- en software-informatie bieden, in een modulair en efficiënt uitvoerformaat. Ideaal voor eindgebruikers en DevOps-, ondersteunings- of QA-engineers.

Wat is inxi ?

De inxi-handleiding definieert inxi als een 'Command line system information script for console and IRC'. Uiterst efficiënt (snel), gedetailleerd en modulair, inxi biedt u de details over elk deel van uw computer dat u wilt inspecteren of verkennen.

Dit kan van groot belang zijn voor gebruikers die net nieuwe hardware (of een volledig nieuw systeem) hebben gekocht en willen onderzoeken hoe het besturingssysteem de hardware ziet. DevOps-technici zijn mogelijk ook geïnteresseerd in het gebruik van inxi bij het beheren van externe servers in de cloud, om hun mogelijkheden te verkennen en om te zien of de hardware waarvoor ze hebben betaald, daadwerkelijk aanwezig is.

Ondersteuningstechnici kunnen de tool nuttig vinden om een bepaald probleem te debuggen, en QA- (of prestatie-)ingenieurs kunnen inxi gebruiken om ervoor te zorgen dat hun server is afgestemd op maximale test- en/of meetprestaties.

Je zou ook de uitvoer van inxi vanuit een script kunnen vastleggen en gebruiken om intelligente systeemgebaseerde beslissingen te nemen, zoals het wel of niet installeren van software, afhankelijk van de CPU-mogelijkheden.

Voordat we gaan onderzoeken welke informatie inxi ons kan bieden, moeten we deze installeren.

Inxi installeren

Om inxi te installeren op uw op Debian/Apt gebaseerde Linux-distributie (zoals Ubuntu en Mint), voert u de volgende opdracht uit in uw terminal:

sudo apt install inxi

Om inxi te installeren op je RedHat/Yum-gebaseerde Linux-distributie (zoals RedHat en Fedora), voer je het volgende commando uit in je terminal:

sudo yum install inxi

Het inxi-project heeft ook een speciale inxi GitHub-pagina met gedetailleerde instructies over hoe u de nieuwste ontwikkelingsrelease kunt verkrijgen, mocht u die in plaats daarvan willen gebruiken.

Laten we nu twee van de belangrijkste gebieden van belang in elk systeem onderzoeken: de CPU en het geheugen.

inxi CPU-informatie

Als je net een nieuwe CPU hebt gekocht en je wilt weten hoe snel je nieuwe CPU is, kun je inxi gebruiken als een geweldige startplaats om ervoor te zorgen dat je besturingssysteem de CPU en zijn functies correct herkent:

inxi -C toont de meest relevante CPU-informatie:

inxi CPU-informatie
inxi CPU-informatie

We kunnen ook een nog gedetailleerder CPU-overzicht krijgen door een paar extra opties toe te voegen:

inxi -CfxCa toont een volledig overzicht van alle informatie voor de CPU, inclusief informatie over CPU-kwetsbaarheden (hier afgekort):

inxi gedetailleerde CPU-informatie
inxi gedetailleerde CPU-informatie

inxi Geheugeninformatie

Een simpele

inxi -m geeft ons wat geheugeninformatie:

inxi-geheugeninformatie en sudo-vereiste
inxi-geheugeninformatie en sudo-vereiste

We merken echter een 'machtigingen: kan dmidecode niet uitvoeren. Root-privileges vereist.' bericht, dat gemakkelijk kan worden overwonnen door

sudo inxi -m uit te voeren (d.w.z. als root):

inxi volledige geheugeninformatie met sudo
inxi volledige geheugeninformatie met sudo

Andere inxi-informatie kan bieden

Naast gedetailleerde CPU- en geheugeninformatie, kan inxi gedetailleerde informatie verstrekken over graphics, schijven, RAID en partities, USB-apparaten, sensoren, softwareopslagplaatsen, processen, het systeem, de machine, PCI-slots, audio, netwerken en meer.

Als u een semi-volledig overzicht van alle informatie over uw systeem wilt zien, voert u

inxi -F

uit. Voor een nog uitgebreidere en gedetailleerde uitvoer kunt u

inxi -v8. gebruiken

Het is hier niets waard, je krijgt meer details en uitvoer als je je commando voorvoegt met

sudo

en het dus uitvoert als de root-gebruiker. Het meest uitgebreide en gedetailleerde overzicht kan dus worden verkregen door

sudo inxi -v8. te gebruiken

Voor de meeste generieke modules (zoals C voor CPU, m voor geheugen en D voor schijf), kan men maximaal drie

x

tekens toevoegen aan de opdrachtregel, ofgebruiken

--extra met het cijfer 1 tot 3 om meer uitgebreide uitvoer voor die module te genereren.

Laten we bijvoorbeeld kijken naar

inxi -C

vs

inxi -C --extra 3:

inxi CPU-informatie en extra CPU-informatie
inxi CPU-informatie en extra CPU-informatie

Tip: Om alle mogelijke module-afkortingen te zien, typt u gewoon

man inxi en bekijkt u de lijst.

Het weer – Echt waar?

Echt. inxi zal zelfs, zonder enige speciale configuratie daarvoor, het weer voor je uitzoeken:

Weerinformatie geleverd door inxi
Weerinformatie geleverd door inxi

Afsluiten

In dit artikel hebben we inxi onderzocht, een veelzijdige en modulaire systeeminformatierapportagetool die een grote verscheidenheid aan mensen kan helpen, voor een breed scala aan taken op het gebied van systeembeheer, ondersteuning, testen en prestatiestatistieken. Zelfs als alles is gezegd en gedaan, gaat inxi nog een stap verder door u het weer te bieden.

Tijdens onze tests is de tool ook uiterst stabiel gebleken en heeft hij niet verkeerd gepresteerd of gecrasht. Dankzij de informatie die inxi tijdens het testen heeft verstrekt, is een beveiligingstekort in de CPU-microcode vastgesteld en is een microcode-patch geïnstalleerd om het probleem te verhelpen. De hierboven beschreven opdracht

inxi -CfxCa kan u helpen controleren of uw CPU ook kwetsbaar is.

Populair onderwerp