Hoe Gpick te gebruiken, een GUI Color Picker & Selection Tool voor Ubuntu en Mint

Inhoudsopgave:

Hoe Gpick te gebruiken, een GUI Color Picker & Selection Tool voor Ubuntu en Mint
Hoe Gpick te gebruiken, een GUI Color Picker & Selection Tool voor Ubuntu en Mint
Anonim

Wat is die kleur aan de rand van die applicatie? Is dat rood? Of Kastanjebruin, Bourgondië of Bordeaux? Het hebben van een op GUI (Desktop) gebaseerde kleurenkiezer is altijd handig! Ontdek hoe u er een installeert die werkt en goed werkt.

Wat is een kleurkiezer?

Met een kleurkiezer of kleurselectietool kun je gemakkelijk ontdekken welke kleur een bepaalde pixel op je scherm heeft. Misschien werkt u aan een webpagina en wilt u de achtergrond matchen met die van een andere site, maar weet u niet wat het hexadecimale kleurnummer is. Of misschien bewerkt u een illustratie en wilt u de achtergrond afstemmen op de algemene kleur die wordt gebruikt in de winstgrafiek die u zojuist hebt ingevoegd. Een kleurenkiezer kan hier erg handig zijn.

Een kleurenkiezer is niet altijd nodig; vaak bevat grafische bewerkingssoftware een kleurenkiezer (vaak weergegeven met een pictogram met een pipet) die kan worden gebruikt voor het kiezen van kleuren in de app. Maar wat als u kleuren wilt kiezen en ze tussen applicaties wilt overbrengen, of wilt voorkomen dat u een screenshot moet maken en deze in uw favoriete grafische editor moet plakken om de kleur van iets te weten te komen? Dit is waar een externe kleurkiezer-app kan schitteren.

Er is een geweldige kleurenkiezer die eenvoudig te installeren en te gebruiken is op zowel Ubuntu als Mint: Gpick.

Gpick installeren

Als u Gpick wilt installeren op uw op Debian/Apt gebaseerde Linux-distributie (zoals Ubuntu en Mint), voert u de volgende opdracht uit in uw terminal:

sudo apt install gpick

Je kunt Gpick ook installeren op je op RedHat/Yum gebaseerde Linux-distributie (zoals RHEL, Centos en Fedora), door het volgende commando in je terminal uit te voeren:

sudo yum install gpick

Welkom bij Gpick

Het hoofdvenster van de applicatie-interface van Gpick
Het hoofdvenster van de applicatie-interface van Gpick

Als je Gpick voor de eerste keer opent, ziet het scherm er een beetje ingewikkeld uit. Er zijn veel opties, dingen om op te klikken en dingen om te ontdekken. Gpick dekt veel verschillende behoeften en het is misschien niet meteen duidelijk hoe je eenvoudig een hex-kleurcode kunt pakken of hoe je deze naar RGB kunt converteren.

Als je een kleur wilt kiezen, kun je het kleurrijke pipetpictogram rechtsonder in de applicatie vinden:

Afbeelding
Afbeelding

Als u hierop klikt (nummer 1 in de afbeelding hieronder), ziet u dat uw muiscursor verandert in een dradenkruis en krijgt u ook een klein extra dialoogvenster met een ingezoomde versie (nummer 3 in de afbeelding) van de pixels onder de cursor (het dradenkruis, nummer 2 in de afbeelding) terwijl u zich verplaatst, evenals de hexadecimale (hex) kleurcode (nummer 4 in de afbeelding) voor de pixel direct onder het kruis haar cursor. Eerste missie volbracht!

Hexadecimale kleurcodes die worden weergegeven in Gpick
Hexadecimale kleurcodes die worden weergegeven in Gpick

Een kleine tip om in gedachten te houden is dat soms hex-kleurcodes moeten worden omgekeerd, 2-bij-2 tekens per keer, om compatibel te zijn met andere applicaties. Als de uitlezing bijvoorbeeld

112233

is als hexadecimale kleurcode, kan een andere toepassing

112233

als invoer gebruiken die overeenkomt met die kleur, of het omgekeerde namelijk

332211

Nu we de mogelijkheid hebben om gemakkelijk hex-kleurcodes te verkrijgen, wordt een veronderstelde tekortkoming snel duidelijk: "moet ik een stuk papier gebruiken om de hex-codes op te schrijven terwijl ik hieraan werk en rond blader ?”.

Het antwoord is nee. Hiervoor moet echter een extra instelling worden gemaakt; wanneer u met de muis op uw huidige pixel klikt, wordt de waarde niet opgeslagen en gaat dus verloren. Laten we Gpick instellen om kleurcodes te onthouden.

Om dit te doen, kan men naar het menu Bewerken 64433452 Voorkeuren gaan en het tweede tabblad met de titel 'Kiezer' selecteren. In dit tabblad klikken we op 'Toevoegen aan palet' en 'Kopiëren naar klembord' (als je dat wilt) onder 'Zwevend klikgedrag van kiezer':

Opties instellen in Gpick om hexadecimale kleurcodes toe te voegen aan het palet en het klembord
Opties instellen in Gpick om hexadecimale kleurcodes toe te voegen aan het palet en het klembord

Laten we nu, nadat we op 'OK' hebben geklikt, de kleurenkiezer een paar keer opnieuw proberen, en we zullen zien dat de kleuren nu rechts worden opgeslagen.

Een palet van kleuren gekozen in Gpick
Een palet van kleuren gekozen in Gpick

Geweldig! Nu we deze lijst met kleuren hebben, kunnen we deze kleuren gemakkelijk converteren naar andere kleurformaten. Als we bijvoorbeeld onze hexadecimale waarde willen omzetten in RGB-waarden (Rood-Groen-Blauw), hoeven we alleen maar te dubbelklikken op onze kleur en de RGB-boomtak links ervan te openen door op de naar rechts wijzende driehoek voor RGB.

Belangrijk is dat u moet dubbelklikken op een hexadecimale kleurwaarde om deze te converteren. Als u er maar één keer op klikt, wordt de waarde geselecteerd, maar niet geconverteerd! Dit leidt gemakkelijk tot fouten omdat het lijkt alsof er een andere kleurwaarde is geselecteerd, terwijl de waarden die worden weergegeven in de vertaalde kleurwaarden (d.w.z. RGB in ons geval) nog steeds afkomstig zijn van de laatste dubbelgeklikte hexadecimale kleurwaarde!

De RGB-waarden voor een op hex gebaseerde kleurwaarde (getransformeerd) in Gpick
De RGB-waarden voor een op hex gebaseerde kleurwaarde (getransformeerd) in Gpick

Afsluiten

Een geweldig hulpprogramma voor het kiezen van kleuren bij de hand hebben, klaar voor gebruik wanneer het nodig is, stelt iemand in staat om gemakkelijker en gemakkelijker kleurwaarden van de ene toepassing naar de andere over te dragen, een register bij te houden van eerder geziene kleuren en kleuren te onderzoeken en te transformeren op verschillende manieren. Het maakt het ook mogelijk om kleurwaarden gemakkelijk te converteren tussen verschillende formaten en nog veel meer.

Gpick blinkt uit als het gaat om het kiezen en beheren van kleuren, en we hebben gekeken hoe we dit geweldige hulpprogramma kunnen installeren en gebruiken. Geniet!

Nu je helemaal klaar bent om de beste kleuren te kiezen, is het misschien tijd om een serieuzer aspect van het digitale leven te overwegen: nooit 2FA/MFA-toegang verliezen. Als dat van belang is, wil je misschien The Trick to (Almost) Never Losing 2FA / MFA Access lezen!

Populair onderwerp