Bestandsbeheerders wisselen in Mint 20

Inhoudsopgave:

Bestandsbeheerders wisselen in Mint 20
Bestandsbeheerders wisselen in Mint 20
Anonim

Dit artikel bespreekt het wisselen van bestandsbeheerders in Mint 20. Vooral voor de xcfe-release van Mint 20 wordt dit aanbevolen, maar alle releases worden besproken, met een verscheidenheid aan bestandsbeheerders die beschikbaar zijn voor selectie!

Wat is een bestandsbeheerder ?

Als u gewend bent om Microsoft Windows-besturingssystemen te gebruiken, kent u waarschijnlijk

explorer.exe, dat proces dat soms crasht en vervolgens de meeste van uw bureaubladpictogrammen, werkbalk enz. zijn verdwenen totdat u het proces opnieuw start of uw computer opnieuw opstart. Explorer.exe is de standaard bestandsbeheerder/verkenner in Windows, en het wijzigen ervan is behoorlijk uitdagend en het beste voorbehouden aan professionele gebruikers.

Op Linux is er veel meer vrijheid. De bestandsverkenner heeft niet zo'n nauwe verbinding met de desktop/GUI als Windows, en je kunt zelfs twee of meer verschillende bestandsbeheerders tegelijkertijd installeren en ze door elkaar gebruiken op een manier die voor jou werkt.

Mint 20 is een geweldig Linux-besturingssysteem en een waardig alternatief voor het gebruik van Microsoft Windows. Met alle voordelen van een moderne op Ubuntu gebaseerde distributie en een soepelere gebruikerservaring rondom, kan het echter één ding missen, en vooral als je de xcfe-release gebruikt: een betere bestandsbeheerder!

Mint 20 Cinnamon wordt uitgebracht met de nemo-bestandsbeheerder. Deze bestandsbeheerder is gebaseerd op de populaire Nautilus-bestandsbeheerder die op zijn beurt de standaard is in Ubuntu. Mint 20 Mate daarentegen gebruikt de Caja-bestandsbeheerder. En tot slot gebruikt Mint 20 xcfe thunar. De xcfe-release is een meer lichtgewicht release, die een pittige respons en een minimale, niet-rommelige gebruikersinterface biedt.

Elk van deze bestandsbeheerders kan naar believen worden geïnstalleerd en verwijderd, en u kunt bijvoorbeeld Nautilus (native) installeren naast thunar in xcfe. U kunt dan beide gebruiken, net als bij andere programma's; ze hebben hun eigen pictogram (dat qua kleur enigszins op elkaar lijkt, maar niet qua ontwerp), en elke bestandsbeheerder (elk programma) heeft zijn eigen functies die van belang kunnen zijn.

In principe kun je thunar ook verwijderen en gewoon Nautilus of Nemo gebruiken, enzovoort.

Een waarschuwing hier is echter dat het verwijderen van de standaard bestandsbeheerder (bijvoorbeeld thunar op Linux Mint) uw bureaublad gedeeltelijk onbruikbaar kan maken na een herstart (ontbrekende pictogramkoppelingen enz..). Het is dus aan te raden om de standaard bestandsbeheerder geïnstalleerd te laten met uw besturingssysteem geïnstalleerd, zelfs als u een andere secundaire bestandsbeheerder installeert.

Toch zijn de resultaten afhankelijk van de specifieke geïnstalleerde of verwijderde bestandsbeheerders, het gebruikte besturingssysteem en de mogelijkheden van de bestandsbeheerder die is gekozen als vervanging voor het standaard besturingssysteem. Als je problemen tegenkomt, kan het helpen om de inhoud van

~/.xsession-errors te controleren.

Laten we eens kijken hoe elke bestandsbeheerder kan worden geïnstalleerd en verwijderd:

Nemo installeren

Om Nemo op uw Mint Linux-distributie te installeren, voert u de volgende opdracht uit in uw terminal:

sudo apt install nemo

Nautilus installeren

Om Nautilus op uw Mint Linux-distributie te installeren, voert u de volgende opdracht uit in uw terminal:

sudo apt install nautilus

Caja installeren

Om Caja op uw Mint Linux-distributie te installeren, voert u de volgende opdracht uit in uw terminal:

sudo apt install caja

Een bestandsbeheerder verwijderen

Om een van deze te verwijderen, gebruikt u gewoon hetzelfde commando als gegeven in de respectievelijke installatiesecties, maar verwisselt u het woord

install

met

purge

(waardoor de bestandsbeheerder volledig van uw systeem wordt verwijderd), of

uninstall waarmee de bestandsbeheerder wordt verwijderd, maar de configuratie voor hetzelfde op uw systeem blijft staan.

Ik hou persoonlijk van en geef de voorkeur aan de nemo-bestandsbeheerder. Het is een geavanceerde en zeer configureerbare (kijk door de menu's) bestandsbeheerder. Persoonlijk heb ik een hekel aan de thunar-bestandsbeheerder en vind Nautilus niet erg. Caja heeft ook veel functies, maar minder dan nemo, dat ook beter configureerbaar is en minder schermruimte in beslag neemt (schermruimte is een term die aangeeft hoe optimaal het scherm van een programma is ontworpen).

Als je ooit niet zeker weet welke bestandsbeheerder je op een bepaald moment gebruikt (het kan verwarrend zijn als je er een paar hebt geïnstalleerd), klik dan gewoon op Help > Over in de bestandsbeheerder. U ziet een pop-upvenster dat lijkt op het volgende:

Nemo Help Over Scherm
Nemo Help Over Scherm

Mint opnieuw configureren naar een andere bestandsbeheerder

Als je eenmaal met een paar bestandsbeheerders hebt gespeeld en hun opties, menu's en werking hebt getest, zul je waarschijnlijk de favoriet zijn van één en de meeste anderen niet leuk vinden.

Als je hebt besloten om door te gaan en de bestandsbeheerder te verwijderen die bij je besturingssysteem is geleverd (let op de waarschuwing hierboven), dan kun je op het Mint-pictogram in je taakbalk klikken en bestandsbeheer beginnen te typen. Zeer binnenkort zal het volgende verschijnen (afhankelijk van uw Mint-release, kleurselectie en bureaubladinstellingen kan dit er enigszins anders uitzien):

Afbeelding
Afbeelding

Dit 'Bestandsbeheer'-pictogram is gekoppeld aan de standaard bestandsbeheerder op uw systeem. U zult waarschijnlijk (tenzij u de vorige standaard bestandsbeheerder op uw systeem hebt behouden) het volgende dialoogvenster zien:

De bestandsbeheerder configureren in Linux Mint 20
De bestandsbeheerder configureren in Linux Mint 20

Dit komt omdat Mint nu niet meer weet welke bestandsbeheerder te gebruiken. Geen zorgen, dit is eenvoudig in te stellen. Klik op het dropdown-pictogram (het omgekeerde driehoekje aan de rechterkant). Als de gewenste bestandsbeheerder aanwezig is, selecteert u die en bevestigt u met "OK". Als uw favoriete bestandsbeheerder niet aanwezig is, klikt u op 'Overige…', en u zou nu dit dialoogvenster moeten zien:

Specificeren van de standaard bestandsbeheerder voor gebruik in Mint 20
Specificeren van de standaard bestandsbeheerder voor gebruik in Mint 20

Dit is meestal het geval voor de nemo-bestandsbeheerder. Het installatieproces van Nautilus- en Caja-bestandsbeheerders maakt hier meestal een vooraf selecteerbare optie aan.

Hier kun je gewoon de naam van je bestandsbeheerder typen (zoals nemo of nautilus, hoewel dit met caja niet werkt, gebruik de vooraf geïnstalleerde selectie daarvoor). Als u daarna op OK klikt en weer naar binnen gaat, ziet u dat de software automatisch een optie heeft toegevoegd

"%s":

Automatische instelling van variabele nodig voor koppeling tussen bestandsbeheer en openende entiteit
Automatische instelling van variabele nodig voor koppeling tussen bestandsbeheer en openende entiteit

Handig! Klik twee keer op OK en je bent helemaal klaar. Als u teruggaat naar het Mint-pictogram > Bestandsbeheer, zult u zien dat uw favoriete bestandsbeheerder wordt geopend (wat u kunt bevestigen door op Help te klikken > Over)

Afsluiten

Mint is een geweldig besturingssysteem, hoewel het standaard een handige bestandsbeheerder mist, vooral in de xcfe-release. De Mint 20 MATE-release bevat ook Caja als bestandsbeheerder, wat u misschien minder handig vindt dan de volledige bestandsbeheerder die standaard in Mint 20 Cinnamon is geïnstalleerd; nemo.

Het installeren, verwisselen, verwijderen en opschonen van bestandsbeheerders werden allemaal besproken en zijn gemakkelijk te doen, zelfs voor een beginnende gebruiker. Je kunt zelfs twee bestandsbeheerders tegelijk gebruiken en het beste van twee werelden gebruiken. Geniet!

Als je meer wilt weten over Linux, bekijk dan de artikelen die zijn gelinkt onder Linux-artikelen door David McKay en Linux-artikelen door Roel Van de Paar.

Populair onderwerp